Kuzmin regerar!

Att valla skidor är en konst, det vet alla som någon gång har försökt. Om man som jag är en glad amatör utan vare sig kunskap eller vallaställ brukar speciellt glidvallningen bli klart eftersatt. Det är helt enkelt inte så lätt att kleta på paraffin och sickla bort densamma när man inte har nånstans att hålla till. 

Kuzminsickeln

Därför blev jag givetvis intresserad när jag hörde att Peter hade köpt en Kuzminsickel, som enkelt beskrivet är en metallsickel som ger skidans belag en speciell struktur. Använder man en sån här síckel är tanken att man helt kan hoppa över glidvallningen.

Det är dock långt ifrån alla som håller med om den här sickelns förträfflighet. Tony Pölder menar exempelvis att valla alltid är bättre, och hänvisar till tester som vallatillverkaren (!) Swix har gjort… Hur man nu kan tro att ett företag som är beroende av att få sälja sin produkt skulle låta publicera ett test som visar nåt annat än just att deras produkt är bäst övergår mitt förstånd.

Men skit samma, jag är ingen expert och ska egentligen inte uttala mig. Men, som Peter också påpekade, faktum är att egentligen spelar det inte nån roll vilket underlag eller vilken behandling som gör att det glider allra bäst. Om det finns en metod som minskar vallastrulet, och ändå ger ett hyfsat glid, då är nog de flesta motionärer nöjda…

Till saken hör dessutom att jag precis har avverkat mitt första pass med Kuzminsicklade skidor, och jag är klart imponerad! Jag hade helt enkelt ett suveränt glid! Så för min del är det nog slut med paraffinet…

Detta inlägg är publicerat i Utrustning. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
QR Code Business Card